LTM Smaakmakers: De Witte Raaf

LTM Smaakmakers: De Witte Raaf

24 september 2017 14:16

De Landgoed Twente Marathon is geliefd om haar prachtige en afwisselende route, goede organisatie, gezelligheid, altijd verrassende elementen en culinaire proeverijen onderweg. Organisatie en vrijwilligers letten op ieder detail. En zo ook onze trouwe routesponsoren, velen al vanaf het prille begin van de partij, die letterlijk de smaak van de LTM maken. Wie zijn eigenlijk die smaakmakers? En wat bezielt ze? We stellen er een aantal aan u voor. Deze keer: De Witte Raaf Denekamp, biologisch tuinbouwbedrijf gelegen in het hart van Landgoed Singraven. Angelique en Maarten Berris staan samen met hun team voor 100% biologische groente en fruit. En dat proeven de deelnemers bij de eerste lekkernij onderweg!

Wanneer ben je gestart met Tuinderij De Witte Raaf? Tuinderij De Witte Raaf is een biologische groenten kwekerij die in 2000 is gestart op landgoed Het Singraven bij Denekamp.

Wat is jullie passie/specialiteit? We proberen een grote variatie aan biologische groenten te telen en te verkopen in Twente. De groente krijgt de tijd om gezond te groeien en dat komt de kwaliteit en de smaak ten goede. Op deze manier kunnen we, door de korte afzet lijn, heel vers leveren. We verkopen onze biologische groenten aan particulieren in de vorm van groente-abonnementen en via onze webwinkel. Ook worden de groente gewaardeerd door collega’s, winkels en restaurants.

Wat houd je fit? Doe je aan sport? We doen niet aan sport. Wel wat aan yoga, wandelen of fietsen maar  het werk buiten op het land houd ons natuurlijk ook in beweging.

Hoe ben je in aanraking gekomen met de LTM? We doen al een tijdje mee. Volgens ons zijn we benaderd om iets met ons biologische groenten te doen. We vonden en vinden het een mooi idee. Voor de streek en voor ons. Bovendien is het heel praktisch.

Hoe lang doen jullie al mee en op welke plek(ken) staan jullie? De laatste paar jaren staan we op de 1e post aan de Wewwelstad buiten De Lutte. Een mooie plek voor onze soep. Wel aanpoten, want de lopers en fietsers komen allemaal tegelijk aan. Maar er is genoeg hulp. Bovendien hebben we voor het maken van de soep, ± 70 liter, de laatste jaren hulp van Hester. Eerder hebben we ook wel 3 keer bij de watermolen op landgoed Het Singraven gestaan. Dicht bij de tuin. Nu komen de deelnemers ook wel vaak langs het land waar we de groenten telen.

Waar let je vooral op bij het maken van de hapjes? We maken soep van onze eigen groenten. Lekker een warme slok voor de deelnemers. We letten er op dat het een bijzondere en kleurrijke soep is. Soms met verrassende groenten zoals gele bieten of wortelpeterselie. Ook zorgen we ervoor dat de soep niet te pittig is en heerlijk warm. Voor een breed publiek toegankelijk. Soep met pompoen is vaak wel heel gewaardeerd. Dit jaar….. dat is nog een verrassing.

Hap, slik, weg. Maar hoeveel tijd kosten de voorbereidingen eigenlijk? En hoe lang sta je al dat lekkers uit te delen? 70 liter soep maak je niet eventjes. Aan de andere kant is soep ook weer niet heel intensief. We maken de soep in ± 2-3 uur. Dan met de pannen naar de 1e post. Vervolgens 2 x een half uur allemaal bekertjes inschenken. 1700st

Wat is het leukste moment tijdens het evenement? Wat was het leukste moment in alle jaren dat je mee hebt gedaan? De waardering die je krijgt van de lopers en fietsers als ze onze soep proeven. We hadden een keer op de radio gehoord dat mensen onderweg waren naar de LTM. We hebben toen dat radioprogramma ook gebeld dat we de soep aan het maken waren. Vervolgens zeiden deelnemers die op de 1e post kwamen voor de soep, dat ze op de radio gehoord hadden welke soep ze die dag zouden krijgen. Het cirkeltje was weer rond.

Wat maakt de LTM zo bijzonder? En waarom doe je elk jaar weer mee? De gezellige sfeer. Onder de deelnemers en zeker ook onder de vrijwilligers. Ook kunnen we weer even kort ons zelf presenteren en laten zien en proeven van de biologische groenten en de vele mogelijkheden van groenten in het algemeen.

Een tip uit eigen keuken: Met groenten in de keuken gaat er een wereld voor je open. Zoveel smaken, vormen en kleuren. Biologische groenten en streekproducten zijn er in vele soorten. Laat de pure groenten spreken.